תאונת דרכים

תאונת דרכים
תאונת דרכים

תאונות דרכים מתחלקות לשתיים: תאונת דרכים ללא נפגעים ותאונת דרכים עם נפגעים. כאשר יש להבדלים מקרים שבהם מישהו נהרג בתאונה. אם ישנו הרוג או הרוגים, תקרא התאונה "תאונת דרכים קטלנית" או "תאונה קטלנית", והטיפול במקרים כאלה שונה. מדי פעם ישנם גם מקרים בהם תאונת דרכים עלולה להסתיים גם ב-הפקרה, מה שמוכר יותר בקרב הציבור הרחב כ – "פגע וברח" וזאת גם אם לא היו הרוגים בתאונות המדוברות.

כמו שניתן לראות מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, תאונות דרכים עם נפגעים היא תופעה מאוד נפוצה בישראל. ובעיקר בשנים האחרונות ישנן תאונות בהן מעורבים אופניים חשמליים. במאמר זה אסביר מהי תאונת דרכים עם נפגעים שעליה חלה חובת דיווח למשטרה. אקדים ואציין כי לגבי תאונת דרכים ללא נפגעים, אסביר בקצרה ואמליץ על ייצוג אחר, שכן משרדינו אינו עוסק בכך, אלא עורך דין העוסק בתחום הנזיקין יכול לסייע.

כאן אציע מספר פתרונות למי שלא באשמתו נקלע לתאונת דרכים וקיבל בדואר כתב אישום על קרות התאונה בו המדינה מבקשת להעמיד לדין – אסביר על מה ניתן את הדגשים הן במסגרת חקירת בוחן והן במסגרת ניהול המשפט.

ראשית נבאר את המונח תאונת דרכים – עפ"י החוק תאונת דרכים היא התנגשות של כלי רכב עם רכב אחר / הולך רגל.

השלבים בחקירת תאונת דרכים

חקירת תאונת הדרכים מתבצעת לרוב ע"י חוקר תאונות דרכים אשר מגיע מטעמה של המדינה שכן המדינה נושאת בנטל השכנוע בהגישה כתב אישום, ההליך מתחיל במשטרה ולהגנה יש זכות מטעמה להביא חוקר תאונתו דרכים ע"מ להזם את מסקנותיו של בוחן התנועה מטעם המדינה כמו גם ההליך נועד לבחון מי אשם בתאונת דרכים.

  1. דיווח.
  2. בדיקה ממצאים בזירת האירוע.
  3. שחזור התאונה ע"י רכב הנפגע או דומה לו. 
  4. ניתוח – מסקנות בוחן.

בשלב 1 – כפי שמנינו לעיל, הנהג מדווח למשטרה על קיום תאונת דרכים וגם לחברת הביטוח (בהערת אגב אומר כי נהג שבורח ולא מדווח מבצע עבירה פלילית גם אם לא היו נפגעים, לוודאי במקרה שבו היו נפגעים שהגיעו לבית החולים. המינוח המקצועי לתרחיש שבו הנהג אינו מדווח על התאונה, הוא "הפקרה".

שלב 2 – מיד ובמסוך לדיווח השוטר יגעי למקום יחד עם בוחן תנועה במידה ומדובר בתאונה עם נפגעים יבקשו לקחת עדויות מהשטח כמו עוברים ושבים כיוני התנועה מצב התנועה מי היו מעורבים בתאונה מ צילום הזירה או מצלמות שהיו בצומת תאורה רישום שעות של הרמזורים ועוד.

שלב 3 – במידה והתאונה כללה גם נפגעים יגיע לזירת התאונה גם בוחן תנועה תפקידו של בוחן היא למסור תשובה לשאלה: מי אחראי לתאונה? אשר לטעמו של בוחן התנועה ובנקודת ראות של הבוחן.

ההמלצה של הבוחן אינה מחייבת את בית המשפט, בשום דרך ואופן, וכאן בדיוק נכנסת מסקנותיו של בוחן תנועה מטעם ההגנה בית המשפט, כבר יחליט בממצאים ואיזה גירסה לאמץ עת בית המשפט יושב על המדוכה ומכריע את הכרעת הדין ( את המשפט)

בוחן התנועה בוחן בין היתר שחזור מהירות, כשזה מבוצע לאחר קביעת מהירות וכיווני נסיעה נלקחים בחשבון גשם רוח שמש ועוד, ומיקום האימפקט -מהי נקודת האימפקט? נק' המפגש – ההתנגשות בין 2 כלי הרכב.
כמו גם קובע  את שדה הראיה, התנהגות המעורבים, תשתיות, מזג אויר  שימו לב כי בוחן התאונה הוא עד מרכזי בתיק!

מהם הראיות :

-סימני צמיגים

-עדויות אנשים בשטח

-שברים ונוזלים על הכביש.

-נזקים

-מצב הנהג – מבחינת המיקום שלו ברכב, פגיעותיו, סימנים בגוף או בגופה כמו גם מצב הנהג גם אם אח"כ היה זקוק לשיקום ואף אם כעת מוגדר     כנכה עם תו נכה. מה שעלול להשפיע על העונש העתידי.

-מיקומם הסופי של כלי הרכב- יש לשים לב שהמיקום ההתחלתי במהלך תאונה משתנה לאחר האימפקט.

בנוסף חשוב להדגיש כי היום התפתחה פרקטיקה בה ההגנה מבקשת להוכיח כי התאונה הייתה בלתי נמנעת באמצעות DNA כאשר רץ בע"ח לכביש והנהג סטה לנתיב אחר ע"מ לא להרוג את עצמו.

פירוט :

נקו' האימפקט – אחד הראיות הכי חשובות הוא המכונה נעילת הגלגל ואז לפי חוק שימור התנע אפשר לומר שני דברים האחד מה המסה הקריטית שפגעה ברכב השני ושני הוא איפה בדיוק היה מצב בו ננעל הגלגל שכן אחרי נעילת הגלגל נוצר מן נוזל שהוא בעצם, ההתכה של הצמיג על גבי הכביש ומרגע זה ישנה נוסחה בעזרתה יודעים כמה מטרים או עשרות מטרים אחורה, הנהג החל לבלום במילים אחרות שם לב לקרות התאונה. רוצה לומר, כי במצב זה הצמיג ננעל ורוסק בכביש ולפני כן ניתן למצוא את נקו האימפקט.

בארץ לרוב אין הרבה עורכי דין שמביאים עד הגנה מטעם ההגנה או בכלל אקדח בלימה אקדח בלימה יכול להצביע ברמת דיוק גבוהה על מקום התאונה. כמו גם יש לבחון האם יש  ברכב מערכת ABS מערכות שתפקידיה לנעול ולשחרר במהירות רבה את גלגלי הרכב כיון שכל התיאוריה שמיניתי לעיל נכונה על כלים בהם אין את המערכת הזו שכן תפקידה של מערכת ABS הוא לנעול ולפתוח את הגלגלים ואז אין ההגנה יודעת בדיוק איפה החל ה ההתכה של הצמיג.

סימני שמן על הכביש – המערכת במנוע הרכב היא מערכת סגורה ולכן ככל ויש תאונה אפשר ללמוד על מקום האימפקט כאשר רואים כתמים של שמן הרכב על הכביש. כלומר, לא מהרגע שיש כתמים אלא יש לבחון כמה מטרים לפני כן שכן התאונה הייתה מספר מטרים לפני כן.

חריצים בכביש – אחד הדברים הכי חשובים הוא חריצת הג'אנטים בכביש כאשר הגלגל מקבל כה מרכב אחר או מבעל חיים הצמיג נקרע או נחבל בצורה קשה מאד ואז הכביש נסדק כלומר ניתן לדעת בקירוב רב מאד איפה נקודת האימפקט התרחשה באמצעות הברזל של הג'אנט שסדק את הכביש.

חריצת ג'אנט – מה שבדר"כ תמיד עובד ותיק הולך לזיכוי אסביר בשורה אחת לא מעבר לכך כיון שאחריה מדובר בתורה שלימה. אם הבוחן ימצא לפני נק' האימפקט סימני חריצה – הוא ידע שהתפוצץ צמיג לפני קרות התאונה ולכן אין אשמה.

דבר נוסף – החוק בארץ אינו מתיר להזיז כלי רכב אלא באישור שוטר בלבד.

מה קורה אם ביצעתי תאונת דרכים ללא נפגעים מה עלי לעשות ?

בהנחה ולא יוגש כתב אישום הנהג הפוגע עלול להיתבע ע"י הנהג הנפגע או ע"י חברת הביטוח אז יש לפעול עפ"י הכללים האם שכן אם לא כן לא היו ראיות היכולות לשפוך אור התביעה ולכן,

  • רשימת עדי ראייה אשר נכחו בתאונה צור קשר איתם החלף איתם פרטים מיד בתום התאונה.
  • השתמש בסרט ע"מ למדוד את סימני הבלימה.
  • צלם את הזירה בקש צילום של חניות או משהו שיש לו מצלמת רכב ברכב אם מדובר בכביש בין עירוני
  • גש למכונאי רכב מומחה שיבדוק את הבלמים, גלגלים – צמיגים, ג'אנטים, אמת אותו עם תצהיר ועוד אדם שמור את החו"ד למשפט וזמן את שניהם כעדי הגנה.
  •  כל זאת בטרם חברת הביטוח תפרק את הרכב או יילקח על ידם.
  • צלם את הרכב כולל הנזקים גם שלך וגם של הצד השני הקלט את הצד השני מודה או תחתים את הצד השני מודה בביצוע העבירה.
  • צלם את התמרורים במקום.
  • צלם שברי זכוכית, פנסים, בקליט, פלסטיקים של הרכב, שברי פח.
  • בדיקה ומדידה של שד הראיה שלך מול הנהג הפוגע/נפגע.
  • מפגעים- שמן ממשאית שטפטף,  גשם או רוח – בקש את עזרת השירות המטאורולוגי ביום הזה ואף תעד והסרט.

אנחנו כאן לכל שאלה והתייעצות אצלנו התייעצות ראשונית ללא עלות אתה מוזמן ליצור קשר לכל שאלה

עורך דין תעבורה | עו"ד תעבורה חיים אליה  – 052-42-42-21. בית גראפ הרצליה פיתוח 077-530-9587.

סגירת תפריט
FrenchRussiaUSAPalestine
שלום, צריך ייעוץ ?
כתוב הודעה או התקשר.
דילוג לתוכן